Villa Karkelbond Bellingen

This modern interpretation of the vernacular Australian verandah pavilion evolved out of a site with multiple constraints.  With a steep slope orientated to the east, panoramic views to the south and a high fire danger to the west the design was an exercise in deflection of constraints into benefits. With a series of bridges connecting three volumes; carport, single level living pavilion (built along the slope) and two level dormitory pavilion (built perpendicular to the slope) views, solar gain, ventilation and ‘nestling’ in the slope were maximised. The house features an outdoor verandah bedroom with views to dam, two bathrooms & home office.

 

In solar passive design the deployment and efficiency of thermal mass with low embodied energy is challenged on steep slopes. Thermal mass in the floor was obtained using Hebel PowerFloor panels on Lite Steel Beam. In the living area thermal mass was created using a mud brick wall that was built across the slope to double as a fire wall.  The house is served by a reed bed system that irrigates newly planted orchards, evacuated tube solar hot water (Apricus), solar PV, and permaculture based raised veggie garden beds. Water collection is optimized in a closed circuit with the award winning Smartflo leafless gutters, a first flush diverter and a 90,000 litres concrete tank. Featured in Coffs Coast Focus April edition.  (Under construction).

 

Karkelbond - Bellingen